Logo_min-ocw

De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid van minister Jet Bussemaker.  Met dit wetsvoorstel wordt de kwaliteit van het hoger onderwijs vergroot en de aansluiting tussen studenten, instellingen, bedrijfsleven en de samenleving verbeterd. Er komt meer aandacht voor voorlichting, studiekeuze en begeleiding van studenten, zodat hun studiesucces wordt vergroot. De instellingen gaan intensiever onderwijs aanbieden en krijgen meer ruimte om keuzes te maken. Volgens minister Bussemaker kunnen aankomend studenten alleen een afgewogen keuze maken als zij een goed beeld hebben wat een instelling en opleiding hen te bieden heeft. Betere voorlichting en begeleiding zijn daarbij cruciaal en een belangrijk onderdeel van deze wet.

Meer keuze, betere voorlichting en begeleiding

Minister Bussemaker wil de studie-uitval verder terugdringen. Op dit moment stopt zo'n vier op de tien studenten in het hbo voortijdig met de opleiding. Bij studenten aan de universiteit gaat het om drie op de tien studenten. Het wetsvoorstel is er daarom op gericht de juiste student op de juiste plaats te krijgen en moet een einde maken aan deze hoge uitval en switchgedrag onder studenten. Vanaf 2014 moeten studenten zich uiterlijk op 1 mei aanmelden voor de studie van hun keuze. Zij hebben dan recht op studiekeuzeactiviteiten, zoals proefstuderen of een gesprek bij de opleiding. Tegelijkertijd zijn ze ook verplicht aan deze activiteiten mee te doen als de opleiding dat vraagt. Hogescholen en universiteiten kunnen hierdoor beter inspelen op de behoeften van studenten en de arbeidsmarkt.

Tevens krijgt de Associate degree, een tweejarige opleiding voor mbo’ers die zich verder willen ontwikkelen, een vaste plaats in het hbo. Ook komen er meer programma’s voor excellente studenten, professionele masters, praktijkgericht onderzoek en korte (driejarige) trajecten om het hbo voor vwo’ers aantrekkelijker te maken.  Daarnaast verdwijnt het principiële onderscheid in de titulatuur tussen hogescholen en universiteiten, zodat hbo-studenten in het buitenland beter op hun waarde worden geschat. 

Meer onderscheid

Van instellingen wordt verwacht dat zij zich duidelijker van elkaar gaan onderscheiden, zodat studenten een gerichtere keuze kunnen maken. Sommige hogescholen zullen zich richten op bacheloropleidingen en Ad-programma’s terwijl andere het meer zoeken in de combinatie van bacheloropleidingen, hbo-masters en praktijkgericht onderzoek. Eerder hebben HBO's en universiteiten daarover prestatie-afspraken met het ministerie gemaakt. Dit wetsvoorstel creëert belangrijke condities voor het realiseren van deze afspraken. Universiteiten gaan duidelijk kiezen waar hun onderzoeksprioriteiten liggen en laten hun onderwijs daarop aansluiten.