Fotostudio Wierd, bezoek Bussemaker en Asscher

LELYSTAD - Maximaal 80 jongeren in Lelystad met een onlangs verkregen mbo-, hbo- of wo-diploma die geen baan kunnen vinden, krijgen binnenkort van gemeente Lelystad een startersbeurs. Daarmee krijgen de jongeren de mogelijkheid zes maanden werkervaring op te doen bij een lokale werkgever.

Wethouder Willem de Jager van Lelystad maakte de plannen bekend tijdens het bezoek van de ministers Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs en Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken aan MBO College Lelystad. 

De werkervaringsplek zal door de jongeren worden uitgekozen, waarna zij zelf contact zullen leggen met deze voor hen interessante werkgever. Jongeren krijgen een stagevergoeding van 500 euro van de werkgever, die dit bedrag vervolgens van de gemeente kan terugkrijgen. Ook wordt maandelijks 100 euro extra voor de jongere gereserveerd, om een aanvullende cursus of opleiding mee te kunnen volgen.

De startersbeurzen zijn bedoeld om de gekwalificeerde jongeren de mogelijkheid te bieden een netwerk op te bouwen in de regio, waardoor lokale vacatures beter ingevuld kunnen worden. Ook moet met de beurzen worden voorkomen dat hoger opgeleide jongeren instromen in banen die eigenlijk zijn bedoeld voor lageropgeleiden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem