Welzijn Lelystad biedt nieuwe ‘brussencursus’ aan

Speciaal voor jonge mantelzorgers biedt Welzijn Lelystad vanaf dinsdag 19 maart de brussencursus aan. Een brus is een broer of zus die zorg nodig heeft vanwege een chronische ziekte, verstandelijke beperking, lichamelijke handicap of ernstige psychische aandoening. Deze cursus zal bestaan uit vijf bijeenkomsten, aldus Flevo Post.

Tijdens deze vijf bijeenkomsten kunnen er ervaringen worden gedeeld met leeftijdsgenoten. Ook wordt er informatie met ze gedeeld over wat er met hun broer of zus aan de hand is. Er is ruimte om gevoelens te delen en er zal worden geleerd hoe er met de thuissituatie omgegaan moet worden. 

Lastige thuissituaties

‘Voor brussen is het belangrijk dat ze erover kunnen praten en dat ze hun gevoelens kunnen uiten’, vertelt consulent jonge mantelzorgers Liesbeth Krouwel (onderdeel van Welzijn Lelystad). Krouwel vertelt over veel voorkomende uitspraken tijdens deze bijeenkomsten zoals ‘ik ben er ook nog’ en ‘als we ruzie hebben, moet ik altijd verstandig zijn en ‘ik moet altijd rekening met mijn broer houden’. Volgens Krouwel is het voor de brussen niet altijd duidelijk wat er precies aan de hand is met hun broer of zus.

De werkwijze

Tijdens de vijf bijeenkomsten komen er verschillende thema's aan bod. Thema’s als gevoelens uiten en de plaats van het kind binnen het gezin komen aan bod. Dit gebeurt op een interactieve manier. Je kan dus denken aan groepsspelletjes, knutselen, etcetera. Kinderen krijgen na de bijeenkomst ook altijd opdrachten mee om thuis mee aan de slag te gaan.

Aanmelden

De cursus is bedoeld voor brussen tussen de 7 en 12 jaar oud. De bijeenkomsten zullen plaatsvinden op 19 en 26 maart. En op 2, 9 en 23 april (allemaal dinsdagen). Er is een uur gereserveerd van 15.45 tot 16.45 uur. De locatie is de Hanzeborg, Koningsbergenstraat 201a in Lelystad. Voorafgaand aan de cursus zal Liesbeth Krouwer contact opnemen met de ouders van de brussen. Er wordt dan in overleg met de ouders besproken of er nog specifieke thema’s zijn die meer aandacht nodig hebben. Bij de laatste bijeenkomst worden de ouders van de brussen ook uitgenodigd om terug te blikken.

Aanmelden voor de cursus is verplicht, maar dus wel gratis en kan hier.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema