Normal_studentenkamers

UTRECHT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschrokken van de cijfers van kamernet.nl over de huurprijzen van particuliere studentenkamers. Deze zijn afgelopen jaar namelijk met 10 procent gestegen.

Deze extra huurkosten zijn volgens de LSVb zorgwekkend, omdat studenten vanuit de regering ook al flink aangepakt worden op financieel gebied. Het kwijtraken van de ov-studentenkaart en de basisbeurs maken de huursverhoging extra pijnlijk voor de al arme studentenpopulatie.

Zonder de prijsstijging was de particuliere kamerhuur al veel te hoog. Verhuurders kunnen vragen wat ze willen, omdat de vraag naar kamers flink hoger ligt dan het aanbod. Studenten durven hier vaak ook niets van te zeggen, omdat ze bang zijn dat ze uit hun woning worden gezet. 

De LSVb wil graag dat de regering haast maakt met regelgeving over de berekening van huurprijzen voor studentenwoningen. De 16.000 studentenkamers die in het Landelijk Actieplan Studenten Huisvesting (LAS) waren afgesproken lopen namelijk gevaar door de onduidelijkheid over het woningwaarderingsstelsel. De LSVb hoop dan ook dat ministers Jet Bussemaker van Onderwijs en Stef Blok van Wonen gaan samenwerken om dit probleem aan te pakken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem