Tentamen, Examen, Toets

AMSTERDAM - Dat 350 studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) begin februari te horen kregen dat zij twee tentamens opnieuw moesten maken komt doordat geen van de betrokken partijen de verantwoordelijkheid nam over de gang van zaken, maar dacht dat een ander het wel op zou pakken, vindt minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat meldt het Parool.

De studenten moesten de twee tentamens herkansen, omdat de eerste versies waren afgenomen en beoordeeld door tweedejaar studenten. Dit dient echter door formeel aangewezen examinatoren te gebeuren, waardoor de tentamens ongeldig werden verklaard.

Jasper van Dijk van de SP vroeg de minister hoe dit precies kon gebeuren. Na een onderzoek bleek dat niemand binnen de hogeschool de directe verantwoordelijkheid had genomen en dat iedere betrokken partij dacht dat een andere partij het wel zou oppakken. Bussemaker liet weten dat de verantwoordelijkheid in principe bij de examencommissie ligt, maar dat binnen deze organisatie niemand dit oppakte.

Om te voorkomen dat een dergelijke gang van zaken zich zal herhalen, heeft de instelling inmiddels maatregelen getroffen. Naast de verbetering van de communicatie en samenwerking, "wordt er een verbeterd draaiboek tentamenorganisatie ontwikkeld waarin is opgenomen hoe te handelen bij onverwachte gebeurtenissen", aldus de bewindsvrouw. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem