Studentenhuizen, huisjesmelkers, studentenwoningen

UTRECHT - De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat minister Stef Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst bij het aanpakken van huisjesmelkers ook rekening zal houden met studentenhuisvesting.

Blok wil huisjesmelkers strenger aanpakken, waarbij zijn aandacht gaat naar de huisvesting van arbeidsmigranten. Onder deze groep zijn er namelijk veel misstanden, zoals teveel mensen in een woning of beroerde woonomstandigheden. De LSVb wijst erop dat dergelijke omstandigheden ook vaak onder studenten voorkomen.

"Studenten zijn vaak afhankelijk van (particuliere) kamerverhuurders, maar door het grote kamertekort van 30.000 kamers zijn studenten een kwetsbare groep huurders", aldus Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb. Door gebrekkig onderhoud zijn veel studentenwoningen brandgevaarlijk en door intimidatie en bedreigingen van malafide verhuurders durven studenten hier vaak geen actie tegen te ondernemen.

Naast het opleggen van boetes bij misstanden, wijst de LSVb op de mogelijkheid woningen over te dragen aan woningcorporaties en het opleggen van een huurverbod aan recidive huisjesmelkers. Ook moet de wet losgekoppeld worden van aandachtswijken, omdat de misstanden zich volgens de LSVb niet laten tegenhouden door de grenzen van deze wijken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem