Leenangst, Sociaal leenstelsel, Studieuitval

DEN HAAG - Het aantal van 7.000 studenten die als gevolg van de afschaffing van de basisbeurs niet gaan studeren is te laag geschat. Na een correctie van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het waarschijnlijk om 3.700 afhakers meer zal gaan. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

De eerste berekening van het CPB was gebaseerd op een driejarige hbo-opleiding, terwijl hbo-bachelors vier jaar duren. Eén jaar was niet meegerekend, omdat de hbo'ers daarin stage lopen en dus een stagevergoeding krijgen, beargumenteert het CPB.

Nu het bureau de berekeningen opnieuw uitvoerde, rekening houdend met het extra jaar, kwam daaruit naar voren dat het hbo jaarlijks circa 7.700 instromers minder zal tellen na invoering van het sociaal leenstelsel. Bij het wo gaat het om een vermindering van 3.000 studenten per jaar.

Minister Jet Bussemaker (PvdA) van OCW blijft stoïcijns onder de nieuwe cijfers. Zij meent dat de aversie die tegen lenen zou bestaan overdreven wordt en blijft achter het plan staan. Wel wil ze de gevolgen voor studenten uit arme gezinnen goed in de gaten blijven houden.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem