GroenLinks, Jesse Klaver, Kamerdebat

DEN HAAG (Novum) - Het huidige voorstel voor de invoering van een sociaal leenstelsel is 'ver ontoereikend'. Dat zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver woensdag tijdens het debat over de invoering van het stelsel. "Mijn fractie kan hier op geen enkele wijze mee instemmen." Ook D66 moet nog worden overtuigd.

De opstelling van GroenLinks is van belang, omdat het kabinet nog geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer voor de plannen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) zei eerder dat ze voor steun in de senaat in de eerste plaats op D66 en GroenLinks rekent, omdat die partijen de invoering van een leenstelsel in het verkiezingsprogramma hadden staan.

De bewindsvrouw weet GroenLinks dus nog niet aan haar zijde, en ook D66 toonde zich uitermate kritisch. Paul van Meenen (D66) wilde nog geen eindoordeel vellen over het voorstel, omdat de hoofdlijnenbrief van Bussemaker daar volgens hem onvoldoende basis toe biedt. Hij zei wel dat het plan nog 'flink' kan worden verbeterd.

Zowel GroenLinks als D66 vindt dat het kabinet te weinig geld investeert in het onderwijs. "Het kabinet investeert geen euro in het onderwijs, maar schuift met geld", zei Van Meenen. Hij noemde het 'wrang' om de studenten te laten opdraaien voor investeringen in het onderwijs.

Ook Klaver had nog veel vragen. Hij maakt zich zorgen over de toegankelijkheid van het onderwijs, omdat de lening studenten kan afschrikken. Ook vreest hij voor verschraling van het onderwijs, wanneer veel studenten kiezen voor een 'veilige' studie met de beste kans op een goede baan.

PVV, SP, CDA en ChristenUnie verzetten zich tegen de plannen. De regeringspartijen VVD en PvdA steunen het voorstel wel. Mohammed Mohandis (PvdA) toonde zich gevoelig voor de bezwaren van D66 en GroenLinks. Hij zei 'open te staan' om te kijken of volgend jaar al extra kan worden geïnvesteerd in het onderwijs.

Tegelijkertijd wees hij op de 'financiële context' waarin Nederland verkeert. "Investeringen gaan heel lastig worden in deze tijd." Hij zijn daarom vooral toekomstige studenten die gaan profiteren van de invoering van het sociaal leenstelsel, aldus Mohandis.

Bussemaker komt later woensdag aan het woord.