Normal_hoogleraar_hoogleraren

DEN HAAG - Hoewel tegenwoordig meer vrouwen dan mannen een opleiding in het hoger beroeps- of wetenschappelijk onderwijs succesvol afronden, worden topfuncties in deze sectoren nog onevenredig vaak door mannen ingevuld.

Om die reden hebben PvdA'ers Keklik Yüce en Mohammed Mohandis de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de top van het hoger onderwijs bij partijgenoot en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker onder de aandacht gebracht. Om een streefcijfer voor het aantal vrouwen in topfuncties in universiteiten en hogescholen te verkrijgen, heeft de minister toegezegd in overleg te willen gaan met het hoger onderwijs.

Het percentage vrouwen in topfuncties in deze sector ligt in Nederland lager dan in andere Europese landen. Hoewel er voor bedrijven al een initiatief bestaat om voor 2016 een minimum van 30 procent door vrouwen bezette topfuncties te behalen, geldt dit niet voor onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs. De PvdA noemt dit een gemiste kans, omdat onderzoek heeft aangetoond dat gemengde teams beter functioneren. De invoering van het streefcijfer zou de bestaande genderongelijkheid daarom moeten doorbreken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem