Normal_tijd_geld

DEN HAAG - De huidige periode waarbinnen afgestudeerden hun studieschuld moeten aflossen is te kort, stelden enkele experts woensdag in de Tweede Kamer. Dat meldt het ANP.

Momenteel moeten studenten de studieschuld afbetalen over een periode van 15 jaar. Bas Jacobs, hoogleraar economie en openbare financiën van de Erasmus School of Economics stelt voor om deze termijn te verlengen tot aan het pensioen. "Dat is veel logischer omdat mensen later in hun leven meer verdienen." Studenten hebben daarnaast in de periode na het afstuderen vaak minder te besteden, onder andere door de aanschaf van een nieuwe woning en de start van een gezin.

Ook voor de staat is een langere termijn beter, meent Gerrit de Jager, consultant voor het hoger onderwijs. De schuld die nog niet is betaald na deze termijn, wordt namelijk door de staat kwijtgescholden. Hij denkt daarom aan een aflosperiode van 25 jaar, omdat volgens hem een flink aantal studenten hun studieschuld niet in 15 jaar af kunnen lossen. 

Wel is het belangrijk dat bij de invoering van een langere termijn goed gekeken wordt naar de rente die over de lening wordt gerekend. Afgestudeerde studenten die gedurende hun leven weinig blijven verdienen, betalen anders een aanzienlijk hoger bedrag dan studenten die direct na het afstuderen een goedbetaalde baan hebben.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem