Stockfreeimages, Werknemerstevredenheid, Werkdruk

DEN HAAG - Uit het rapport 'Werkbeleving in hogescholen anno 2012', van arbeidsmarkt- en opleidingfonds voor hbo Zestor, blijkt dat een groot deel van de medewerkers van hogescholen ondanks de hoge werkdruk tevreden is met zijn of haar baan. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau.

Zestor ondervroeg circa 6500 medewerkers van 13 Nederlandse hogescholen. Van hen gaf 75 procent aan tevreden of zeer tevreden te zijn met het werk, wat iets hoger ligt dan het gemiddelde van 71 procent van werknemers in alle sectoren. Het rapportcijfer dat daarbij hoorde was een 6,9.

Plezier in het werk wordt als belangrijkste factor genoemd. Hiervoor gaven de respondenten een 7,5 als rapportcijfer. Ook hebben de medewerkers naar eigen zeggen genoeg vrijheid in de invulling van hun werk. De directe leidinggevenden zijn toegankelijk en genieten vertrouwen, hoewel coaching en motivatie door deze leidinggevenden nog wel te wensen over laat.

Minder prettige aspecten van het werk zijn naast de hoge werkdruk, die overigens vooral door docenten wordt ervaren, het gebrek aan openheid en eerlijkheid in de communicatie tussen collega's en de kennis van de directie over wat er speelt op de werkvloer. Ook informeert de directie te weinig over de strategie en het beleid van de instelling.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem