HBO-raad

DEN HAAG - De HBO-raad en werkgeversorganisatie VNO-NCW willen het aantal techniekopleidingen aan Nederlandse hogescholen drastisch terugbrengen. Dat meldt Punt Avans.

Aan de verschillende hogescholen bestaan nu in totaal zo'n 80 technische opleidingen. Voor zowel werkgevers als voor studenten zelf is dit erg onoverzichtelijk en daarom zien de twee instanties het liefst een vermindering van dergelijke opleidingen tot een meer hanteerbaar aantal van rond de 20.

Bij de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) van Avans zou dit volgens directeur Paul van Hal twee dingen kunnen betekenen. De eerste optie is het terugbrengen van de 11 opleidingen in de ATGM naar één brede opleiding onder de noemer 'natuurwetenschappen'. De andere optie is het terugbrengen van het aantal opleidingen naar vier domeinen, namelijk biologie, chemie, natuurkunde en overig.

Hoe dergelijke hervormingen doorgevoerd zullen worden is vooralsnog onduidelijk. "Er moet eerst een landelijk besluit worden genomen. Daarna gaan we er invulling aan geven", aldus Van Hal.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem