Problemen rond studentenhuisvesting

DEN HAAG - De HBO-raad en de VSNU hebben een open brief gestuurd aan minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarin schrijven zij de problemen die studentenhuisvesters ondervinden door het regeerakkoord en de staking van de bouw van een groot aantal studentenkamers.

Het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting, dat op 17 november 2011 door minister Donner en vertegenwoordigers van studentenhuisvesters, universiteiten, hogescholen en kennissteden werd ondertekend, dreigt volgens de organisaties in gevaar te komen. In dit actieplan werd besloten tot de bouw van 16.000 extra studentenkamers tot 2016.

De maatregelen uit het regeerakkoord kunnen er dus voor zorgen dat dit niet wordt behaald. In het regeerakkoord worden studentenhuisvesters namelijk dubbel belast, zeggen de HBO-raad en de VSNU. Niet alleen zal de verhuurdersheffing voor zelfstandige kamers hogere lasten tot gevolg hebben, ook zal de huurmaximalisatie op 4,5 procent van de WOZ-waarde tot minder inkomsten leiden.

Verschillende bouwprojecten zijn om die redenen al gestaakt. In de brief wordt daarom ook opgeroepen tot een uitzondering van de 4,5 procent-maatregel voor studentenwoningen. De organisaties hopen hier snel over in gesprek te kunnen met minister Blok.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem