Europese regelgeving

DEN HAAG - De Tweede Kamer maakt zich zorgen over Nederlandse studenten die in het buitenland willen studeren. Door een uitspraak van het Europees Hof kunnen zij mogelijk geen studiefinanciering meer krijgen tijdens een studie in het buitenland. Dat meldt het Hoger Onderwijs Persbureau. 

Afgelopen zomer oordeelde het Europees Hof dat de regel dat alleen studenten die drie van de afgelopen zes jaar in Nederland woonden aanspraak maken op de zogenaamde meeneembare studiefinanciering, discriminerend is voor migrerende werknemers. De uitspraak betekent dat ook buitenlandse jongeren met ouders die in Nederland werken vanaf nu aanspraak kunnen maken op de regeling.

De uitspraak brengt het risico met zich mee dat de kosten voor de meeneembare studiefinanciering door een toenemend aantal aanvragen flink zullen stijgen. Om die reden wil minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een maximum instellen, van negenduizend studenten per jaar, dat gebruik kan maken van deze regeling. Dat is hetzelfde aantal dat momenteel gebruik van de regeling maakt.

Omdat volgorde van aanvraag daarbij zou bepalen wie ervoor in aanmerking komt, is de Tweede Kamer bang dat buitenlandse studenten sneller zullen reageren en zo Nederlandse studenten zullen verdringen. De VVD pleit er daarom voor dat het budget voor de regeling aan de instellingen zelf wordt gegeven en dat zij beslissen over wie de beurs verdient.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem