Bos sleutels

DEN HAAG (Novum) - Stef Blok (VVD) gaat de komende maanden overleggen met verhuurdersorganisaties om te kijken hoe er voldoende studentenwoningen kunnen worden gebouwd. Dat zei de minister voor Wonen en Rijksdienst dinsdag tijdens het vragenuur.

Blok was door Linda Voortman (GroenLinks) naar de Kamer geroepen naar aanleiding van het opschorten van verschillende bouwprojecten voor studentenkamers. Aanleiding is de maatregel uit het regeerakkoord om een huurplafond van 4,5 procent van de WOZ-waarde van woningen in te voeren. Dit zou leiden tot een huurdaling van 25 procent.

Volgens Voortman komen hierdoor de plannen voor meer studentenwoningen op losse schroeven te staan. Verhuurders kunnen zo niet meer quitte draaien. Ze eiste van Blok een garantie dat de komende jaren duizenden woningen worden bijgebouwd.

De garantie gaf Blok niet, al onderschreef hij de ambitie. Hij wilde niet reageren op de plannen van individuele verhuurders. Wel gaat hij met hen in overleg over de uitwerking van de plannen uit het regeerakkoord. Het streven is om de plannen zo uit te voeren 'dat zij er redelijkerwijs mee uit de voeten kunnen', aldus de minster.

Als mogelijke oplossing noemde hij alvast het ombouwen van leegstaande kantoren tot studentenwoningen.