Slechte aansluiting op de arbeidsmarkt

AMSTERDAM - Uit een onderzoek van StudentenBureau onder meer dan 1300 respondenten naar de inhoud van HBO opleidingen in Nederland blijkt dat zowel starters als bedrijven ontevreden zijn over de aansluiting van het hbo op de arbeidsmarkt. Dat meldt Managersonline.nl.

De aansluiting krijgt van hbo'ers en bedrijven een gemiddeld rapportcijfers van 6,5. Leraren van de opleidingen zijn positiever en geven een 7,6. Studenten in de IT-sector zijn het meest tevreden en geven een 7,1. 80 Procent van hen zou dan ook weer dezelfde studie kiezen. Opleidingen in de logistieke en technische sector scoren ook bovengemiddeld.

Met een 6,1 sluiten commerciële opleidingen het minst goed aan op de arbeidsmarkt. Bedrijfskundige opleidingen volgen daarop met een 6,6. Veel hbo'ers zouden daarbij een andere opleiding kiezen als ze opnieuw mochten kiezen. Vooral studenten HRM en Bedrijfskunde/commerciële opleidingen zouden anders kiezen, respectievelijk 57 en 54 procent.

In de eerste baan geeft 62 procent van de starters aan dat zij een gat in kennis moesten overbruggen. Zelfstudie, ondersteuning door een inwerktraject en 'coaching on the job' waren de meest gebruikte oplossingen om dit gat te dichten. Meer stages in het programma van de opleidingen zouden bij moeten dragen aan een betere aansluiting, vinden zowel starters, bedrijven als docenten.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem