Normal_woordenboek

GRONINGEN - Zaterdag 10 november zal tijdens het Radio 2-programma Cappuccino het lelijkste onderwijswoord bekend worden gemaakt. Deze verkiezing is ter ere van de honderdste editie van Profielen, het onafhankelijk blad van de Hogeschool Rotterdam.

De lelijke woorden komen uit de vele onderwijsgerelateerde rapporten, notities, verslagen en projectplannen die op de redactie van het blad voorbijgekomen zijn. De teksten waren onder andere afkomstig van ministeries, de HBO-raad, reviewcommissies en beleidsafdelingen van hogescholen en stonden vol jargon en onbegrijpelijk taalgebruik.

Een greep uit de lelijke woorden waaruit gekozen zal worden: kennisvalorisatie, innovatieimplementatie, throughput opleidingenassortiment, profileringstransparantie en geharmoniseerde curriculumopzet. Maar een woord hoeft niet per se onnodig complex te zijn om lelijk bevonden te worden. Dat bewijst het woord actieregel, dat ook mee zal dingen naar de hoofdprijs.

"Als je geen idee hebt wat er staat of wat een term betekent, dán is het lelijk", antwoordt Dorine van Namen, hoofdredacteur van Profielen, op de vraag wat precies een lelijk woord is. De volledige lijst van de 100 lelijkste onderwijswoorden zal worden gepubliceerd in het jubileumnummer van Profielen dat 13 november verschijnt.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem