Online scholing komt op

TILBURG - Coursera, een samenwerkingsverband van 33 universiteiten in verschillende landen dat online cursussen aanbiedt, wint steeds meer terrein. Seger Breugelmans, docent Sociale Psychologie aan de Universiteit van Tilburg, riep mede daarom al op tot modernisering van de onderwijsmethoden. Dat meldt Universonline.nl.

Coursera biedt momenteel al 120 cursussen via internet aan. Online kan op die manier een cursus van bijvoorbeeld een topuniversiteit als Yale gevolgd worden. "Ik stel voor om in ieder geval klein te beginnen met het aanbieden van gratis online cursussen", aldus Breugelmans.

Inleidende vakken zouden volgens hem bijvoorbeeld al aan middelbare scholieren gegeven kunnen worden, zodat zij zich al vroeg kunnen voorbereiden op hun toekomstige studie en aan een universiteit gebonden kunnen worden. Ook voor alumni zou een dergelijk systeem uitkomsten bieden. Met een online aanbod kan eenvoudig oude kennis verfrist worden. "Dan houdt je contact met hen en het bedrijfsleven." 

Op dit moment is de TU Delft nog de enige universiteit die online curssusen aanbiedt, maar Breugelmans vermoedt dat universiteiten steeds meer op deze manier gaan concureren. Als een universiteit een systeem zou invoeren waarbij studenten thuis kunnen studeren en waarin hoorcolleges digitaal zijn, zou dat oude onderwijssystemen minder interessant maken.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem