Sterke band voorkomt studieuitval

ZWOLLE - Uit een onderzoek van Hogeschool Windesheim blijkt dat hbo-studenten beter presteren, minder studievertraging oplopen en minder vaak stoppen met de studie, als de school aandacht heeft voor de leefstijl en psychosociale problematiek van de studenten en als de studenten een sterke band met de school ervaren.

Het onderzoek onder de naam Project #FIVE (Fit en Veilig Windesheim) werd uitgevoerd onder studenten aan Hogeschool Windesheim in Almere en Zwolle. Fysieke en psychische gezondheid en het gevoel van veiligheid waren de belangrijkste factoren waar naar gekeken werd. 

Uit de resultaten bleek dat studievertraging behoorlijk samenhangt met onder andere obesitas, overmatig alcoholgebruik, angst, depressieve klachten en sociale cohesie. Nog niet eerder was dit op een dergelijke schaal in het hoger onderwijs onderzocht.

Volgens projectleider Daniëlle Schwartz is het kabinetsbeleid, waarin de focus ligt op selectie op niveau en motivatie, te beperkt. "Ook goed gemotiveerde en intelligente studenten kunnen uitvallen. Een goede begeleiding bij dergelijke problemen tijdens de studie kan studiesucces verhogen."

Het onderzoek is in de politiek niet onopgemerkt gebleven; 12 november 2012 zullen de Tweede Kamerleden van de PvdA Tanja Jadnanansing en Lea Bouwmeester met studenten van Windesheim in debat gaan over de resultaten van het onderzoek.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem