Steeds meer hoogopgeleiden

GRONINGEN - Vorig jaar had 38 procent van de Nederlanders tussen de 25 en 34 jaar een diploma in het hoger onderwijs. Dit aantal zal nog groeien, omdat een deel van deze bevolkingsgroep nog bezig is met een opleiding. Dat meldt Intermediair.

Daarbij komt dat het aantal mensen dat afstudeert ieder jaar blijft stijgen. Voor het studiejaar 2020 - 2021 gaat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit van zo'n 484.000 hbo- en 305.000 wo-studenten. Vorig jaar lagen deze aantallen nog op respectievelijk 417.000 en 242.000. Als deze trend doorzet, zal in 2030 de helft van de Nederlandse bevolking hoogopgeleid zijn. Bij jongeren zal dit percentage zelfs nog hoger zijn.

Nederland is daarmee koploper van Europa, maar andere landen, waaronder Denemarken, Finland, Zweden en Polen, liggen niet ver achter. Volgens de Europese organisatie voor het beroepsonderwijs (Cedefop) zullen er in 2020 teveel Europeanen hoogopgeleid zijn. De consequentie daarvan is dat steeds meer mensen met een hbo- of wo-diploma lagergeschoold werk zullen moeten doen.

Frank Cörvers, van Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) noemt het groeiend aantal vrouwen als een van de oorzaken van de stijging. Andere factoren zijn het groeiende aantal allochtonen die een opleiding in het hoger onderwijs volgt, de steeds groter wordende doorstroom van mbo en havo naar het hbo, en het feit dat steeds meer vwo'ers richting universiteit gaan.

Cörvers ziet dat door de crisis de hoogopgeleiden mbo'ers verdringen. In de toekomst zal dit steeds meer gaan gebeuren. Mbo-banen zullen daarom waarschijnlijk complexer en uitdagender worden en werkgevers zullen steeds vaker kiezen voor hoogopgeleiden voor functies die nu nog door mbo'ers worden vervuld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem