Belangstelling voor Medisch Hulpverlener

GRONINGEN - De opleiding Medisch Hulpverlener heeft sinds dit jaar een numerus fixus. De opleiding blijft erg in trek, ondanks het feit dat er maar moeizaam een stageplaats voor te vinden is. Dat staat te lezen in het tijdschrift voor verpleegkundigen (TVZ). 

Dit jaar is de opleiding ook te volgen in Rotterdam. In Utrecht en Nijmegen bestond hij al eerder. Opleidingsmanager Hans van Reenen van de Hogeschool Utrecht zegt dat de opleiding inspeelt op de veranderingen in de zorgsector. Ook zou de opleiding een meer technische insteek hebben, wat de opleiding interessanter moet maken voor jongens en allochtone jongeren.

De opleiding bestaat uit een vierjarige bachelor en moet studenten voorbereiden op een baan in de spoedeisende hulp en -ambulancezorg of de anesthesie. Omdat het beroep nog niet in het BIG-register is opgenomen, hadden veel studenten van de eerste lichting problemen met het vinden van een stageplaats. 

In artikel 35 van de wet BIG staat echter dat eenieder handelingen in opdracht van een zelfstandig bevoegde mag verrichten, waarbij de opdrachtnemer dient te toetsen of hij de handeling beheerst. Dit zou het vinden van een stageplek geen belemmering moeten maken. Voor ambulancepersoneel is dit anders. Daarvoor worden nu veldnormen opgesteld die eerst getest dienen te worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem