Normal_schaar-lintje

’S HERTOGENBOSCH - Op dinsdagmiddag 2 oktober zal Hare Majesteit de Koningin de tentoonstelling “Point de Vue, 200 jaar Kunstacademie ’s-Hertogenbosch”, in het voormalige Stedelijk Museum in ’s-Hertogenbosch openen.

In 2012 is het 200 jaar geleden dat de “Académie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture” tot stand kwam na een bezoek van Napoleon aan de stad ’s-Hertogenbosch. Daarom vieren AKV|St.Joost en Avans Hogeschool dit jaar het 200-jarig bestaan van de Kunstacademie én de hogeschool met een grote tentoonstelling en de uitreiking van een ere-lectoraat aan kunsthistoricus Rudi Fuchs.

De tentoonstelling geeft een beeld van het autonome werk dat de afgelopen 200 jaar door de Kunstacademie is voortgebracht. Curator van de tentoonstelling is Margriet Kemper. Zij is als docent verbonden aan AKV|St.Joost en draagt zorg voor het overzicht van kunstwerken uit de periode 1812-2000. Gastcurator en oud-student Kim Bouvy is verantwoordelijk voor de periode 2000-2012. De vormgeving van de tentoonstelling en het design wordt verzorgd door Steffen Maas. Hij is ook een oud-student van de academie.

De tentoonstelling vindt plaats in het voormalige SM’s, op een steenworp afstand van de academie aan de Onderwijsboulevard. Voor de duur van de tentoonstelling wordt ook de restauratieve gelegenheid en de winkel weer teruggebracht in dit museale gebouw. Gedurende de openstelling, tot en met zondag 18 november 2012, werken diverse instellingen, galeries, samenwerkingsverbanden en musea in ’s-Hertogenbosch op een bijzondere manier samen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen