Normal_beloning_thumbs_up

TILBURG – Twee bouwkundestudenten van de Avans Hogeschool in Tilburg hebben zich voor een opdracht in hun vrije ruimte gebogen over het vraagstuk hoe geluidsoverlast voorkomen kan worden in een pand met meerdere ateliers, zo meldt Punt.Avans.

De twee vierdejaarsstudenten, Ferry van Kessel en Edwin Tange, studeren af op de studierichting Architectuur en werden voor dit vak door hun docent in contact gebracht met de stichting Ateliers Tilburg. Deze stichting bezit meerdere panden waarin ruimtes worden verhuurd aan kunstenaars. Een van de panden was een oud gebouw aan het Wilhelminapark in Tilburg. Het was recentelijk gerenoveerd, maar zeer gehorig.

Het tweetal ging in gesprek met de gebruikers van het pand om te achterhalen wat de klachten waren. Op basis van wat ze hebben geconstateerd uit tests en metingen, hebben de studenten in hun rapport een stappenplan ontwikkeld om de geluidsoverlast terug te dringen. “Het belangrijkste is dat de muren en wanden uitgebreid moeten worden met extra platen en tussen de verschillende delen meer lucht of materiaal, zoals minerale wol. Beter isoleren is de enige manier om het probleem op te lossen”, legt Van Kessel uit.

Het is nu te hopen dat de stichting de aanbevelingen van de twee studenten zal gebruiken om de werksituatie in het gebouw te verbeteren.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen