Normal_examen

GRONINGEN – Verscheidene Nederlandse hbo-instellingen zijn druk bezig met de ontwikkeling van een eigen visie op excellentie. Op de Hanzehogeschool Groningen is bijvoorbeeld het Hanze Honours College opgericht. Toch is er onderling nauwelijks sprake van een dialoog tussen de hogescholen. Dankzij het Sirius Programma komt hier verandering in, zo meldt Scienceguide.nl.

De vraag die Sirius centraal stelt is de volgende: ‘wie is die excellente professional die elke hbo’er moet willen worden?’ Hogescholen die deelnemen aan het Sirius Programma zijn aan het begin van dit jaar uitgenodigd om tot een gezamenlijke profielschets te komen van een excellente professional.

Het creëren van een gezamenlijke opvatting over het profiel van een excellente professional is onder meer van belang voor het scheppen van duidelijkheid en meer civiel effect voor het werkveld en arbeidsmarkt. Door de excellente professional met een sterk competentieprofiel te positioneren, wordt diens potentieel erkend zodat het bedrijfsleven niet langer enkel academici bekwaam genoeg acht voor leidinggevende functies.

De zeven hogescholen die betrokken zijn bij dit programma zullen zich nu zelf buigen over de invulling van het gezamenlijke profiel. In dit proces wordt bovendien het hoofd geboden aan andere zaken zoals de vraag naar toetsing en meetbaarheid en feedback vanuit het werkveld. Op 4 en 5 oktober zullen ze weer samenkomen in Groningen om een presentatie te verzorgen op de internationale conferentie over excellentie.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen