Normal_kunst_tekenen_schilderen

ARNHEM – ArtEZ hogeschool voor de kunsten heeft onlangs besloten de studierichting Fine Art (autonome beeldende kunst) niet langer aan te bieden op de vestiging in Zwolle. Als gevolg van deze maatregel zal de afdeling in Zwolle komend studiejaar zo’n negentig studenten mislopen, zo meldt De Stentor.

Deze ontwikkeling betekent niet dat ArtEZ stappen onderneemt om zich terug te trekken uit Zwolle. Ger Strijker, lid van het College van Bestuur van ArtEZ legt uit: "In Zwolle gaan we inzetten op versterking van het profiel vormgeversopleidingen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de opleidingen illustratie, animatie, comic design en grafisch ontwerpen”.

In de nieuwe koers die ArtEZ is gaan varen zullen de kleinere opleidingen meer worden gecentraliseerd. "Om kwaliteit te kunnen bieden, moeten we soms schuiven en kiezen voor één locatie in plaats van drie. De grotere opleidingen kunnen we op meerdere locaties aanbieden, maar dat geldt niet voor alle studierichtingen", stelt Strijker. Als gevolg van deze ingreep zal bijvoorbeeld de instroom klassieke muziek uit Arnhem verdwijnen.

De bacheloropleiding Fine Art is als gevolg van een nieuw onderwijsconcept inhoudelijk flink veranderd om de nationale en internationale positie van de opleiding te verstevigen. ArtEZ zal de opleiding voortaan in twee steden aanbieden; in Enschede de bacheloropleiding en in Arnhem de bachelor- en de masteropleiding.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen