Student bieb onderzoek

DEN HAAG (Novum) - Het aantal studenten kiest voor een hbo-opleiding tot basisschoolleraar, is de afgelopen vijf jaar met bijna dertig procent afgenomen. Dit studiejaar zijn bijna 6100 studenten begonnen aan een opleiding tot basisschoolleraar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In dezelfde periode is het veel kleinere aantal eerstejaars in de opleiding tot leraar speciaal onderwijs met driekwart afgenomen. Mogelijke oorzaak van de terugloop is de invoering van de reken- en taaltoets op de pedagogische academie (pabo) en de bezuinigingsplannen voor het speciaal onderwijs.

De instroom voor leraar in het middelbaar onderwijs en het mbo bleef met ruim 5600 studenten die vorig jaar begonnen vrijwel gelijk. Opvallend is verder dat bij de opleiding tot leraar speciaal onderwijs bijna zestig procent van de eerstejaars ouder is dan 50 jaar. Deze opleidingen worden vrijwel uitsluitend naast het werk in deeltijd gevolgd.

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding is veruit het populairst onder studenten die in het voortgezet onderwijs en het mbo aan de slag willen. Vooral onder mannen is deze opleiding populair. Op de tweede en derde plaats volgens de opleidingen tot leraar Engels en geschiedenisdocent.