Normal_studenten_huisvesting_huis_deurbellen

AMSTERDAM – De prijs van een studentenkamer in de particuliere sector is in de eerste vijf maanden van dit jaar weer flink gestegen, zo meldt De Volkskrant. Vergeleken met dezelfde periode in 2011 liggen de gemiddelde prijzen momenteel 12,5 procent hoger, zo blijkt uit cijfers van kamerbemiddelingssite Kamernet.

Betaalden studenten vorig jaar gemiddeld nog 358 euro huur per maand voor hun onderkomen, dit jaar ligt dat bedrag al op 403 euro. Een markante kanttekening bij deze prijsstijging is dat het kameraanbod het afgelopen jaar met 28,2 procent is toegenomen, van 45.167 naar 57.904 kamers. Toch blijft de vraag naar studentenkamers dermate groot dat het aanbod hier nog lang niet aan tegemoet kan komen.

Leonie Versteeg van Kamernet staat niet raar te kijken van deze ontwikkeling. “We vermoeden dat studenten bang zijn voor een langstudeerdersboete of het aflopen van de studiefinanciering. Ze proberen daarom zo snel mogelijk af te studeren. Sommigen gaan weer bij hun ouders wonen”, verklaart zij. De huurbazen in de particuliere sector grijpen deze overgangsperiode vervolgens aan om de prijzen op te schroeven.

Een andere verklaring voor de prijsstijging is dat de gemiddelde oppervlakte van studentenkamers met ongeveer drie vierkante meter is toegenomen. De flinke prijsstijging van studentenkamers baart Pascal ten Have, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), toch enige zorgen. “Een gemiddelde prijsstijging van 12,5 procent ligt 10 procentpunt hoger dan de inflatie. Dit betekent dat op kamers gaan voor een steeds grotere groep financieel onhaalbaar is. Zeker als je de overige bezuinigingen op studenten en hoger onderwijs daarbij optelt.”

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen