Normal_docent_picto

ZWOLLE - Pas afgestudeerden aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) worden door Windesheim en Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ) uitgedaagd om werken en studeren te combineren.

De kersverse leraren krijgen het aanbod om werkervaring op te doen én daarnaast de deeltijdopleiding Master Special Educational Needs (SEN) bij Windesheim te volgen.

Meer leraren een master
OOZ biedt geschikte kandidaten een baan als leerkrachtondersteuner voor drie dagen in de week op een van de scholen van OOZ. Daarnaast bekostigt OOZ de Master SEN op Windesheim. Zo kunnen de kandidaten werken aan hun professionalisering waardoor zij aantrekkelijker worden voor werkgevers. Ze vergroten daarmee hun kansen op een baan. De professionalisering is in lijn met de notitie Leraar 2012 van minister Van Bijsterveldt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarin staat dat er meer leraren met een mastergraad voor de klas moeten staan.

Eerste afstudeerders gestart
In 2011 zijn de eerste afstudeerders gestart met het leerwerktraject. Het traject is ontstaan uit de krapte op de arbeidsmarkt voor studenten die nu afstuderen aan de Pabo. Het is voor hen moeilijk om aan een baan te komen, zeker in Zwolle en omgeving. Met het traject is het de bedoeling om te voorkomen dat professionals het onderwijs verlaten, omdat ze geen baan kunnen vinden.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen