Normal_briefgeld_big_stacks

DEN HAAG – Uit Studie & Werk 2012, een onderzoek van Elsevier en SEO Economisch Onderzoek naar de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden, is gebleken dat de gemiddelde studieschuld van pas afgestudeerden die tijdens hun studie leenden, ruim 15.000 euro bedraagt. In 2002 was dit bedrag ‘slechts’ 8.000 euro. Studenten die fris van de opleiding tandheelkunde komen hebben tijdens hun studie de hoogste schuld opgebouwd, zo meldt Elsevier.

Vergeleken met tien jaar geleden, toen een op de drie hoogopgeleide starters een studieschuld had opgebouwd, is nu de helft van de afgestudeerden geld verschuldigd aan de staat. Academici die gedurende hun studietijd geld leenden moeten gemiddeld een bedrag van 17.781 euro terugbetalen. Hbo’ers hebben na hun studietijd gemiddeld een schuld van 13.070 euro.

De studenten die gemiddeld voor het grootste bedrag in het rood staan, zijn afgestudeerden van de studie Tandheelkunde (28.300 euro) gevolgd door studenten politicologie (23.600 euro). Op het hbo bouwen studenten van informatiestudies veruit de hoogste schuld op (gemiddeld 17.100 euro). Opvallend is dat kunstacademiestudenten ook een behoorlijke schuld opbouwen, terwijl het salarisperspectief niet bijzonder lucratief is na afloop.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen