Normal_halbe_zijlstra

DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft zich bereid getoond om hogescholen die hun code voor ‘goed bestuur’ sterk verbeteren, te helpen door deze code voor alle hogescholen verplicht stellen, zo meldt Punt.Avans.

De Socialistische Partij had Kamervragen gesteld naar aanleiding van de vernietigende evaluatie van de branchecode voor goed bestuur in het hbo. Uit de evaluatie bleek dat liefst achttien van de 38 hogescholen zich niet aan de code hielden. Is er dan niets dat de staatssecretaris kan doen?

Zijlstra betreurde de situatie ten zeerste, maar aangezien het een gedragscode van de hogescholen zelf betreft is de beslissing niet aan hem. Hij is er desalniettemin van overtuigd dat de hbo-bestuurders de kritiek zullen begrijpen. Zij zijn immers ‘zelf in staat gebleken de eigen code zeer kritisch tegen het licht te houden en in alle openheid te komen tot een navenant kritische zelfevaluatie’.

Voorzitter Thom de Graaff van de HBO-raad liet in een verklaring weten dat alle aanbevelingen overgenomen zouden worden. Zijn collega-bestuurders steunden hem in deze uitspraken. De HBO-raad zal in het najaar over een nieuwe code beslissen.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen