Onderwijs training

Bij onderwijs denken de meeste mensen aan een Bachelor of Master van het HBO of de universiteit. Onderwijs is echter een stuk breder dan dat, zeker in de moderne, Nederlandse kenniseconomie. Doorleren na je studie is nu eerder regel dan uitzondering, en er zijn tegenwoordig veel onderwijsaanbieders die op allerlei vlakken cursussen en trainingen geven. Er zijn gelukkig mogelijkheden te over. En een nieuwe opleiding hoeft ook helemaal niet duur te zijn.  

Werken & leren 

De combinatie van een betaalde baan met een opleiding is inmiddels een stuk normaler dan 20 of 30 jaar geleden. Het is ook noodzakelijk. In een sterk digitaliserende samenleving zijn vaardigheden sneller verouderd. Frequent onderhoud is daarom een must. Opleidingsaanbieders voorzien in het op peil houden van die kennis. Werknemers kunnen hier hun eigen basis opfrissen, en nieuwe vaardigheden aanleren. Via het stap-budget kunnen ze hier inmiddels zelfs subsidie voor aanvragen. Je hoeft er dus niet zelf voor in de buidel tasten. 
 

Wat is STAP?

STAP is een subsidieregeling van de Nederlandse overheid. Het doel is om werkenden en werkzoekenden te helpen hun eigen leerproces vorm te geven. Wil jij je laten omscholen tot ICT’er? Of wil jij misschien een leiderschapspositie verwerven binnen je bedrijf? Met het stap-budget kun je hier relevante trainingen en opleidingen voor volgen, op het gebied van cybersecurity, programmeren, coaching, leiderschapsvaardigheden en nog veel meer.  
 

Hoe werkt STAP? 

Het principe achter STAP is simpel. Iedere werkende of werkzoekende komt in aanmerking voor een subsidie van 1000 euro om één training of opleiding in een kalenderjaar te volgen. Iedere twee maanden zijn er aanvraagrondes, waarin jij een aanvraag in kunt dienen voor subsidie. Je moet dan al wel weten welke opleiding je graag zou willen doen. Hier kun je dan maximaal 1000 euro voor krijgen. Dit wordt overgeboekt naar de onderwijsaanbieder, niet naar jouw eigen rekening.  
 

Waarom STAP? 

Het voordeel van STAP-opleidingen is dat je snel en effectief een nieuwe wending aan je carrière kunt geven. Veel opleidingen hebben een duur van circa 3 maanden, waardoor je geen jaren kwijt bent aan het verwerven van nieuwe kennis. De opleidingen zijn bovendien toegespitsts op de arbeidsmarkt, zodat je er in je huidige (of toekomstige) functie ook echt wat aan hebt. Bovendien biedt het een laagdrempelige manier om jouw kennisniveau op peil te houden. Zeker als je werkzaam bent in de IT-sector is het raadzaam om ieder jaar een opfriscursus te nemen, en te kijken waar en hoe het vakgebied veranderd is. Stil blijven staan, is in een hoogwaardige kenniseconomie zoals Nederland geen optie. Maar gelukkig blijf je met STAP in beweging.