Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

Zwemleraren zijn alerter en voelen meer verantwoordelijkheid sinds het incident in Rhenen waarbij een negenjarig Syrisch meisje verdronk na het schoolzwemmen. Dit zeggen zij in een enquête gehouden onder 977 zwemleerkrachten. Dit melden het Algemeen Dagblad en NOS.

Ook geven badmeesters aan dat de werkdruk sinds het incident hoger is en dat zij meer stress ervaren. 40 procent geeft aan eerder preventief in te grijpen en alerter te zijn tijdens het werk. De Vereniging  Sport en Gemeenten heeft hiernaar onderzoek gedaan middels een enquête.  De onderzoeksresultaten worden vandaag en morgen besproken op het Nationaal Zwembadcongres, waar veiligheid in zwembaden centraal staat.

Sinds de verdrinkingsdood van het meisje zijn de veiligheidsprotocollen voor schoolzwemmen aangescherpt. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de verantwoordelijkheid van de toezichthouders, zoals zwemleraren en schoolmeesters.

Het meisje Salam verdronk in september 2015 na afloop van het schoolzwemmen in Rhenen. Het was de derde zwemles van het Syrische meisje, dat pas enkele maanden in Nederland verbleef. Het Openbaar Ministerie besloot de drie betrokken badmeesters en twee leerkrachten strafrechtelijk te vervolgen en de rechter veroordeelde de badmeesters tot 60 uur werkstations voor dood tot schuld. De leerkrachten werden vrijgesproken. De zwemleraren zijn tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids