Na acht jaar op de basisschool, ben je klaar voor een nieuwe stap. Je gaat na de zomervakantie naar de brugklas! De overgang van de oude vertrouwde basisschool naar een nieuwe middelbare school kan een spannende tijd zijn. Hoe verschilt een dag als brugklasser van een dag als achtstegroeper? En hoe weet je of je op die veranderingen voorbereid bent? In deze blog vertellen we je wat de voorbereidende brugklastraining is, dus lees snel verder en kom erachter of dit ook iets voor jou is!

Veranderingen

Op dit moment zit je in groep 8 en ben je de oudste van de school. Ga je na de zomervakantie naar de brugklas, dan ben je ineens de jongste van de school. Dat is al een grote verandering! Daarnaast krijg je op de middelbare school een eigen rooster en heb je voor elk vak een andere docent. Plus, je moet elk lesuur dat je hebt naar een ander lokaal lopen. Maar hoe vind je nou de weg in zo’n grote school....?

Voorbereidende brugklastraining

Om antwoord te krijgen op alle vragen die jij misschien hebt over de middelbare school, bestaat er een speciale voorbereidende brugklastraining. In deze cursus ga je alles leren over de brugklas. Het doel is om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een spannende tijd en de vele veranderingen. Goed voorbereid beginnen aan de middelbare school, is het halve werk!

In de training worden dingen verteld die je moet weten voordat je naar de middelbare school gaat, maar ook hoe het is om op een grote school te zitten. We gaan door middel van theorie en leuke opdrachten kijken naar hoe je om kunt gaan met een agenda, een rooster en natuurlijk met huiswerk. Nu krijg je af en toe een weektaak mee, maar vaak moet je op de middelbare iedere dag huiswerk maken. We gaan kijken hoe je dit aan kunt pakken en hoe je je zo goed mogelijk voor kunt bereiden op toetsen, want die krijg je ook ineens een stuk meer.

Verder gaan we het ook hebben over studievaardigheden. Wat zijn nou eigenlijk studievaardigheden hoor ik je denken? Studievaardigheden zijn middelen die je kunt gebruiken om slimmer je schooltijd door te komen. Voorbeelden hiervan zijn plannen, samenvatten, slim woordjes stampen, en nog veel meer!
Al deze technieken gaan we in de brugklastraining bespreken en mee oefenen, zodat jij een streepje voor hebt op je nieuwe school!

Vind jij het ook spannend om naar de ‘grote school’ te gaan en weet je niet zo goed wat je te wachten staat? In de training zullen we alle vragen die je hebt beantwoorden! We geven deze training vanaf nu t/m de zomervakantie. En wil jij misschien graag de brugklastraining volgen samen met je vriend of vriendin die ook naar de middelbare school gaat? Super leuk, dan kunnen jullie samen de training volgen.
Voorbereid beginnen aan de middelbare school, is het halve werk!

© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiecoaching