Sluiting enige openbare basisschool van Dinxperlo is bijna een feit

Het zou zomaar kunnen dat de enige openbare school van Dinxperlo, De Wegwijzer, moet sluiten. Het schoolbestuur van Paraat Scholen heeft een aanvraag tot sluiting ingediend bij de gemeente Aalten. Als alles volgens plan verloopt, sluit de basisschool op 1 augustus 2024 haar deuren. De gemeenteraad van Aalten moet alleen nog wel akkoord geven. Dat meldt 1Achterhoek. 

De laatste jaren is het aantal leerlingen dat op de school zit sterk gedaald. De meeste leerlingen zitten in de bovenbouw en gaan komend schooljaar naar het voortgezet onderwijs. De voorspelling is dat er uiteindelijk nog maar 23 leerlingen onderwijs volgen op De Wegwijzer. Dat leerlingenaantal zit er al snel aan te komen. Momenteel zitten er 45 kinderen op De Wegwijzer.

Nieuw onderwijsgebouw 

Het onderwijspand aan de Molenhof in Dinxperlo dat in 2011 is gebouwd, huisvest niet alleen De Wegwijzer, maar ook kinderopvang Humankind Estinea, een katholieke school en de bibliotheek. Het leerlingenaantal is behoorlijk teruggelopen, schrijft het bestuur in een rapport aan de gemeente Aalten. Dat komt voornamelijk omdat Dinxperlo een krimpgemeente is. Ook kent de gemeente Aalten een groot aantal statushouders. Zij brengen hun kinderen onder op verschillende scholen. Het aantal Nederlandse kinderen nam op De Wegwijzer af.

Te weinig toekomstperspectief 

Het schoolbestuur stelt in de brief aan de gemeente voor om De Wegwijzer te sluiten vanwege het toekomstperspectief. Plus, er is voldoende basisonderwijs aanwezig in Dinxperlo en op 10 kilometer afstand is er nog een openbare basisschool in Ulft.

De Wegwijzer had in 1992 nog 140 leerlingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk