Schoolfruit naar 1600 scholen nu de vergoeding omhoog gaat

Leveranciers zijn toch bereid om groente en fruit te leveren aan 1600 scholen nadat demissionair minister Piet Adema (Landbouw) heeft toegezegd dat de vergoeding omhoog gaat. Zij hadden geweigerd een contract te ondertekenen, omdat ze de vergoeding van 18 cent per stuk te laag vonden. Begin deze week verhoogde de bewindsman de vergoeding naar 20 cent nadat bleek dat de kosten door een rekenfout te laag waren ingeschat.

Op het sociale medium X spreekt Adema van "goed nieuws". Voor ongeveer 1300 scholen in het basis- en speciaal onderwijs waren al wel leveranciers gevonden.

Vergoeding van schoolfruit 

De vergoeding van schoolfruit wordt jaarlijks vastgesteld op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR). Acht leveranciers en een distributeur vonden de prijs zo laag dat ze vreesden voor het voortbestaan van de voorziening, lieten ze vorige maand weten via de brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

Fout

Vanwege de zorgen heeft Adema de onderzoekers van WEcR gevraagd om hun berekeningen na te lopen, waarna ze stuitten op een fout. In de tussentijd was al een aantal leveranciers afgehaakt. Die hebben toch een contract ondertekend na gesprekken met Adema en subsidieverstrekker Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Door: ANP