Ook op Curaçao en Aruba boekenweken voor basisschoolleerlingen

Op Curaçao en Aruba wordt veel gedaan aan leesbevordering. Beide (ei)landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden kennen een week voor leesbevordering voor kinderen in de basisschoolleeftijd (4 tot 12 jaar), die wat betreft thema aansluit bij de Nederlandse Kinderboekenweek. Dit jaar Bij mij thuis. Dat meldt Levendig Uitgever. 

Levendig Uitgever verzorgt voor de 10e keer het Kindergeschenkboek voor het Festival di Buki pa Mucha op Aruba (het Kinderboekenfestival, 4 november t/m 10 november ). En alweer voor de 5e keer voor de Siman di Ban Lesa (Week van de leesbevordering, 30 oktober t/m 3 november) op Curaçao.

De organisatie is in handen van respectievelijk de Biblioteca Nacional Aruba en de Biblioteka Nashonal Kòrsou.

Geschenkboeken 

De twee geschenkboeken zijn in twee talen uitgegeven. Voor Aruba is dat het prentenboek Thuis bij Carmen y Carlos / Na cas di Carmen y Carlos geschreven door Jeroen Hoogerwerf (omdat het zijn 10e boek is voor Aruba) met illustraties van de Arubaanse Vanessa Paulina. Met vertaling in het Papiamento door Lilian Semeleer. Voor Curaçao is een verhalenboek gemaakt, als een omdraaiboekboek met de ene kant in het Nederlands (Bij mij thuis) en de andere kant in het Papiamentu (Na mi kas). In het boek zijn verhalen en gedichten opgenomen van verschillende auteurs: Crisèn Schorea, Edelmira Koko, Ilse Schoobaar-Anthony, Jeroen Hoogerwerf, Loekie Morales, Mercée Doran, Merly Augusta en Tio Ali. Met illustraties van Ghislaine Monte en Karino Ariza.

Op beide eilanden is de opzet hetzelfde: er is een geschenk dat wordt uitgedeeld bij aankoop van een vast bedrag aan boeken, er zijn workshops, een groep auteurs toert langs alle basisscholen. Op Aruba zal ook Pieter Koolwijk (Gozert en Missie afbreken) deelnemen, naast auteurs uit het Caribisch gebied.

Door: Nationale Onderwijsgids