Project Kapot Sterk leert kinderen over criminaliteit

Je bankrekening of pinpas uitlenen, of pakjes rondbrengen zonder te weten wat erin zit. Het lijkt een klein vergrijp, maar dat is het niet altijd. Criminelen spannen jongeren maar al te graag voor hun illegale karretje. Kapot Sterk is een project van Preventie met Gezag en een samenwerking tussen gemeente Lelystad, de politie, het Openbaar Ministerie, Stichting Halt en Welzijn Lelystad. Ze willen kinderen laten inzien dat meedoen met zulke dingen geen goed idee is. De kick-off van Kapot Sterk vond vorige week plaats in een bomvolle zaal in de Pijler, vol opgetogen achtstegroepers. Dat meldt de gemeente Lelystad. 

Kapot Sterk is speciaal voor leerlingen van groep 8. Het doel is om kinderen weerbaarder te maken tegen de verleidingen van criminaliteit en ze na te laten denken over het bereiken van hun dromen. Wethouder Annemieke Messelink is enthousiast over het project. "Het is een prachtig programma, dat bedoeld is om samen sterker te worden. Wanneer we denken aan 'sterk zijn', denken we vaak aan lichamelijke kracht. Maar dit gaat over sterk zijn in je hoofd: mentale weerbaarheid. Je leert de kracht vinden om 'nee' te zeggen wanneer dat nodig is, ook tegen vrienden. Het is belangrijk dat we dit samen doen, elkaar steunen en helpen waar nodig."

Groepsdruk en verleiding 

Jongerenwerker Keith van Welzijn Lelystad en Carl van Stichting Halt zullen in de klassen de onderwerpen ‘groepsdruk’ en ‘verleiding’ bespreken met de kinderen. "Op de middelbare school krijgen kinderen te maken met een nieuwe omgeving, meer vrijheden en nieuwe vrienden. Wij gaan met hen aan de slag met bijvoorbeeld de escaperoom ‘Foute Centen’. Tijdens het spelen van dit spel komen de kinderen erachter dat je verder komt door samen te werken. Spelenderwijs worden ze erop geattendeerd wat onder criminele klusjes valt en leren ze hier ‘nee’ op zeggen", leggen ze uit.

Gastdocenten 

Ook hoofdagent Janita en jeugdagent Marianne van de politie Flevoland gaan op bezoek in de klas voor een positieve kennismaking. Jeugdagent Marianne: "Kinderen kennen de politie als boevenvangers en bekeuring-gevers. Maar wat wij het liefste doen is mensen helpen." Vanuit het Openbaar Ministerie komt er ook een gastdocent: de Officier van Justitie zal de kinderen uitleggen waarom het belangrijk is om goede keuzes te maken en wat er kan gebeuren als je de fout in gaat.

In totaal doen er 12 scholen mee. Als eerste zijn De Brink, De Driemaster, ’t Schrijverke, De Poolster, Driestromenland en de 3Sprong aan de beurt. De lessen vinden plaats tussen 13 oktober en 15 december. Het vervolg voor de andere 6 scholen start in februari met een aparte kick-off. Dit is voor scholen in Atol- en Zuiderzeewijk, lessen vinden plaats tussen 1 maart en 26 april ‘24. Kapot Sterk wordt eind juni met alle scholen tegelijk afgesloten in het Porteum. Dit project valt onder Preventie met Gezag,  een programma van Samen Lelystad Oost.

Door: Nationale Onderwijsgids