Basisscholen geven steeds vaker gymles in de buitenlucht

Basisscholen geven vaker gymles in de buitenlucht van vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van het Mulier Instituut onder 110 gemeenten in Nederland. Dat meldt de AOb.

In 60 procent van de gemeenten gymmen basisschoolleerlingen nu buiten op een sportveld. In 2021/2022 ging het nog om 41 procent van de basisschoolleerlingen. Ook schoolpleinen werden veel gebruikt. In 56 procent van de gemeenten werden schoolpleinen gebruikt voor gymlessen. Vorig jaar ging het nog om 35 procent.

Twee uur gymles per week 

Vanaf dit schooljaar is het voor basisscholen verplicht om minimaal twee lesuren gym te verzorgen. Het Mulier Instituut vroeg in maart van dit jaar 110 gemeenten om te kijken hoe het staat met de twee uur gymles per week. Basisscholen zijn namelijk afhankelijk van de gemeente wat betreft de gymzalen of sporthallen. Bij 15 procent van de gemeenten was het in maart nog onduidelijk of alle basisscholen aan de eis kunnen voldoen.

Andersoortige sportaccommodatie 

Een derde van de gemeenten had te weinig binnensportlocaties om alle lessen te kunnen geven. De meeste gemeenten willen daarom ‘andersoortige sportaccommodaties inzetten’. Gymmen in de buitenlucht is een voorbeeld van zo’n andersoortige sportaccommodatie.

Om toch aan de regel van minimaal twee uur gym per week te voldoen willen gemeenten andere sportlocaties gaan gebruiken. Daarbij noemen ze sportvelden, schoolpleinen en openbare speelpleinen en grasvelden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk