Zwolse basisschoolleerlingen bedenken verkeersoplossingen

Leerlingen van de basisscholen TrioMundo en KBS de Vlieger 2 en jongeren met een beperking van het Vensterhuis hebben oplossingen bedacht voor het veiliger maken van drie verkeersplekken in de stadswijk Stadshagen in Zwolle. Dat meldt de gemeente Zwolle.

In het kader van Proeftuin Verkeer Stadshagen deden de kinderen en jongeren straatonderzoek met behulp van video’s, interviews en observaties: welke plekken zijn voor kinderen en mensen met een beperking moeilijk en waarom? Ze kozen drie verkeersplekken. De rotonde bij het station Stadshagen vinden zij niet overzichtelijk. Het kruispunt bij de Werkerlaan is een moeilijke oversteekplek. En bij de Dinghofslaan rijden mensen volgens de kinderen en jongeren te hard. Met lessen, tekeningen en discussies bedachten ze oplossingen die de verkeerssituatie veiliger kunnen maken.

Kleurig uiterlijk met dieren 

De drie verkeersplekken krijgen een kleurig uiterlijk. Daarbij vervullen dieren een hoofdrol. De kinderen en jongeren hopen dat verkeersdeelnemers daardoor beter opletten en beter gaan nadenken over hun eigen verkeersgedrag. Ze onderzoeken of hun oplossingen voor deze verkeersplekken hebben geholpen. De gemeente Zwolle bepaalt vervolgens of (een deel van) de aanpassing definitief wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids