Nederlandse animatiefilm Knor binnenkort ook in China te zien

De Nederlandse animatiefilm Knor zal binnenkort in de Chinese bioscopen te zien zijn. De film is aangekocht door distributeurs in China, Australië en het Verenigd Koninkrijk. In alle drie de gebieden is het uitbrengen in de bioscopen gegarandeerd. Dat heeft Gusto Entertainment, die de animatie in de Nederlandse bioscopen uitbracht, zaterdag bekendgemaakt.

Voor alle drie de landen is nog geen concrete releasedatum bekend. De animatiefilm Knor was een succes in de Nederlandse bioscopen en won al diverse prijzen. Knor won op het Nederlands Filmfestival drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film, en werd ingezonden voor de Oscars. Eerder deze week kreeg Knor ook drie prijzen bij de uitreiking van de Dutch Directors Awards.

Varkentje Knor als verjaardagscadeau 

De animatiefilm gaat over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. De belangrijkste stemmen zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Hiba Ghafry.

Stop-motion-animatie 

Knor is een stop-motion-animatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Deze techniek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de Britse reeks Wallace & Gromit.

Knor draait, na negen maanden, nog steeds in een aantal bioscopen. De film is vanaf 28 april ook op dvd en blu-ray verkrijgbaar.

Door: ANP