'Basisschool sluit niet door lerarentekort, maar vanwege onfatsoenlijk gedrag'

Het bestuur van de Ichthusschool in Boskoop moet zelf heel goed gaan nadenken. Dat vindt voormalig leerkracht Krijn de Winter. De basisschool staat bekend als  ‘zeer zwak’ en houdt over een jaar op met bestaan. Volgens De Winter verschuilt de schoolleiding zich onterecht achter het lerarentekort. Dat meldt Omroep West. 

De Winter komt in 2019 op de school te werken. Al snel merkt hij dat er achter de schermen meer aan de hand is. Zo was de directeur die hem had aangenomen opeens vertrokken, vanwege het wantrouwen dat er was over de koers die het schoolbestuur wilde varen. 

Lerarenoverschot 

Aan het einde van het eerste jaar van De Winter kampt de school met een lerarenoverschot. De formatie voor het nieuwe schooljaar komt alleen niet rond. Sommige docenten overwegen om te vertrekken, maar er gebeurt niets. Na de zomer zijn er dus zeven leerkrachten met de noorderzon vertrokken. 

Twee weken ziek 

Nog meer tegenslagen stapelen zich op en na de kerstvakantie vertrekt ook de nieuwe directeur. Alles wat er in en rondom het klaslokaal gebeurt zorgt ervoor dat De Winter slecht slaapt en na een bezoek aan de huisarts wordt besloten om zich twee weken ziek te melden.

Weggepest door zijn leerlingen 

Wel blijft hij zich bezighouden met het aanstaande schoolkamp en de afsluitende schoolmusical. Maar hij begint te twijfelen als hij een artikel ziet in het AD. Het blad suggereert dat De Winter door zijn leerlingen is weggepest. Als De Winter uiteindelijk na zijn vaderschapsverlof (hij heeft dan inmiddels ook een dochtertje gekregen) terugkeert op de school krijgt hij te horen dat hij tijdelijk niet mag lesgeven. Zijn leerlingen zijn tijdelijk verdeeld over de groepen 3 tot en met 7.

Onfatsoenlijk met mensen omgaan 

De afgelopen drie jaar zijn er zo’n achttien leerkrachten vertrokken bij de Ichthusschool. De Winter is zelf nog wel werkzaam in het onderwijs. “Dat de school nu verdwijnt heeft niets te maken met een lerarentekort, zoals het schoolbestuur suggereert. Het komt doordat ze heel onfatsoenlijk met mensen zijn omgegaan”, aldus De Winter. “Sommige ouders kijken mij nog steeds niet aan omdat het schoolkamp niet door kon gaan omdat ik mij toen had ziekgemeld. Ik had het schooljaar echt graag afgemaakt. Voor de kinderen vindt ik het ook heel sneu dat het Ichthus moet sluiten. Heel veel mensen hebben herinneringen aan deze school. Ik heb er ook twee hele toffe jaren gehad, maar het was niet meer te redden.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk