Vanwege armoede nu gratis eten op basisscholen Walcheren

Vijfhonderd basisschoolleerlingen van de Archipel Scholen op Walcheren krijgen iedere dag een gratis lunch. Een aantal scholen krijgt zelfs twee keer per week warm eten. Dat is hard nodig, want de armoede neemt alleen maar toe. Dat meldt Omroep Zeeland.   

Bestuurder Henk Zielstra zag de laatste tijd steeds meer kinderen zonder ontbijt naar school komen, vanwege ouders die het allemaal niet meer kunnen betalen. Er kwam zelfs een meisje naar school met in haar broodtrommel vier koude frietjes. Dat had ze de vorige avond gegeten en nu waren ze als lunch bedoeld. Zo zijn er volgens Zielstra nog genoeg schrijnende gevallen op te noemen.

Niets weggegooid 

Vorige maand begon de Archipel op vijf scholen met een lunch. Dat wordt gemaakt door ouders en bedrijven, soms komen er professionele koks meehelpen. Er wordt niets van de lunch weggegooid. Eten dat over blijft, wordt meegegeven aan kinderen die het nodig hebben. 

Sociaal aspect 

Aan het samen bereiden van de maaltijden zit ook een sociaal aspect. Leerlingen uit de hogere groepen helpen mee en zien meteen hoe ze op een goedkopere manier eten kunnen maken. 

Kosten lopen op

Zielstra sluit niet uit dat er nog meer scholen gaan meedoen aan het project. Hij verwacht dat er meer aandacht komt, nu de kosten voor ouders alleen maar oplopen. “Het is nu min of meer geregeld tot het einde van het schooljaar, maar ik weet ook dat dit dan nog niet is opgelost in de samenleving.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk