Helft van de Nederlandse scholen is aan nieuwbouw of renovatie toe

Ruim 4600 basis- en middelbare scholen in Nederland zijn aan renovatie of nieuwbouw toe. Dat blijkt uit cijfers van Bouwend Nederland. De PO-Raad zelf gaat ook uit van 50 procent verouderde schoolgebouwen. Dat meldt de NOS.

In de gebouwen zit vaak schimmel, het is vochtig en tochtig en er is te weinig frisse lucht. De scholen voldoen dus niet meer aan de huidige ventilatie-, duurzaamheids- en gezondheidseisen. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan hun gebouw. Gemeenten moeten echter wel de nieuwbouw of renovatie betalen. Daar gaat het vaak mis. 50 procent van de 9300 scholen wacht nog op een beter gebouw.

Te weinig geld 

De scholen en de gemeenten hebben beiden te weinig geld. En vanwege dat geld ontstaat er dan ruzie geeft Freddy Weima van de PO-Raad aan. De PO-Raad heeft samen met meer dan 20 organisaties, waaronder Bouwend Nederland, de VNG en de VO-Raad, een manifest opgesteld. Daarin staat de dringende oproep aan het kabinet om 730 miljoen euro te investeren en een gezamenlijk plan voor verouderde scholen op te stellen. Het vierde kabinet-Rutte veel geld uitgetrokken voor onderwijs, maar is de gebouwen vergeten. 

Nieuwe oplossingen 

Bronnen meldden aan de NOS dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorlopig nog geen extra geld gaat uittrekken voor de schoolgebouwen. De Tweede Kamer praat op 1 december met onderwijsminister Wiersma over de onderwijshuisvesting. Dan zal duidelijk worden of er nog nieuwe oplossingen bijkomen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk