'Batterijen in lichtjes van Sint-Maarten lampions kunnen dodelijk zijn'

Met een mooie lampion met een lichtje langs de deuren. Sint-Maarten op 11 november is een dag waar veel kinderen enorm naar uitkijken. En ouders vaak ook, het is een stukje traditie in Nederland. Het advies is wel om op te passen met de welbekende lichtjes. Dat meldt VeiligheidNL. 

Waar eerdere generaties met uitgeholde pompoenen liepen met echte kaarsjes erin, of zelfs fakkels, worden de lampionnen tegenwoordig verlicht met lichtjes op batterijen. Dat lijkt een stuk veiliger. Wel wat betreft de kans op het in brand vliegen van de lampion. Maar wat vaak vergeten wordt, zijn de gevaren van kleine batterijen voor jonge kinderen.

Inslikken van knoopcelbatterijen 

Het per ongeluk inslikken van een (knoopcel)batterij kan tot ernstig, zelfs dodelijk, letsel leiden. Als de batterij blijft steken in de maag of slokdarm, kan er een perforatie ontstaan. Helaas komt het regelmatig voor dat een jong kind op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht komt, omdat het één of meer batterijtjes heeft ingeslikt. Meestal gaat het om de ronde knoopcelbatterijen, die gebruikt worden in bijvoorbeeld de led-waxinelichtjes.

Veilig opbergen 

De oproep aan ouders is om te zorgen dat de led-waxinelichtjes en batterijen veilig opgeborgen worden na gebruik. Laat ze niet rondslingeren in huis, zorg dat ze niet in handen komen van jonge kinderen.

Door: Nationale Onderwijsgids