Scholen en onderzoekers in Amsterdam werken samen aan duurzame verbetering

Amsterdamse basisschoolbesturen, onderzoekers en de gemeente Amsterdam lanceren vandaag het Onderwijskennis Netwerk Amsterdam (ONA). Het doel van het kennisnetwerk is een duurzame verbetering in het basisonderwijs. In Nederland wordt er namelijk nog te weinig gebruik gemaakt van de kennis over bewezen werkende interventies in het onderwijs. Dat meldt het Amsterdams Dagblad. 

Inge de Wolf, oprichter en directeur van Education Lab: “In het buitenland heeft deze samenwerking voor een enorme verbetering gezorgd. Het is heel goed dat wij dit nu ook in Nederland gaan doen. We beginnen in Amsterdam, maar gaan binnenkort ook in de rest van Nederland aan de dslag.”

Vier onderzoeksscholen 

De schoolbesturen hebben gezamenlijk vier onderzoeksscholen uitgekozen verspreid over Amsterdam. De Driemaster in Noord, Alan Turing in Centrum, Wereldwijs in Zuidoost en Pro Rege in West. Daarnaast wordt er nog een Taallab en een Lerarenlab ingericht waar scholen en wetenschappers gezamenlijk effectieve interventies uit het buitenland gaan testen op scholen in Amsterdam. Op de lange termijn zal ONA alle basisscholen in staat stellen de beste leermethodes te vinden en goed te gebruiken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk