Spelen van spelletjes stimuleert de ontwikkeling van het kind

Kinderen kunnen zich sterk ontwikkelen door het spelen van spelletjes. Daarnaast hebben ouders een toenemende behoefte aan het gezamenlijk creëren van geluksmomentjes terwijl hun kinderen daar ook iets van opsteken, zo blijkt uit onderzoek. Dit komt samen in de Spelen is Leren-campagne van Asmodee, die educatieve spellen bevat voor het hele gezin. Dat meldt Asmodee The Netherlands. 

Uit onderzoek van IDM Families blijkt dat ouders steeds meer behoefte hebben aan quality time met hun kinderen en tegelijkertijd kennis en vaardigheden willen bijbrengen. Kinderen kunnen zich namelijk op verschillende vlakken ontwikkelen door te spelen en daarom is Asmodee een campagne begonnen.

Ontwikkelen van interesses en talenten 

Door gezamenlijk te spelen en daarmee een belangrijk sociaal aspect toe te voegen aan de spel- en leerervaring krijgen kinderen meer ruimte om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Andere non-cognitieve vaardigheden worden ook gestimuleerd en dit draagt op zijn beurt weer bij aan het ontwikkelen van interesses en talenten. Hierdoor kan het kind zich als individu beter ontplooien.

Verhalen 

Het spelen van spellen brengt daarnaast bijzondere gesprekken op gang tussen ouder en kind en daarom vormen vertellen en voorlezen in ieder spel een belangrijk onderdeel, waardoor ook de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen worden gestimuleerd. Uit - onder andere - onderzoek van Riley & Burrell (2007) komt naar voren dat verhalen de belangrijkste graadmeter zijn waarbinnen kinderen de wereld en hun eigen plek hierin leren kennen. Een situatie waarin kinderen zelf leren vertellen werkt leesbevorderend en is goed voor de taalontwikkeling. Tot slot hebben kinderen moeite met het opnemen van lesstof wanneer deze enkel uit tekst bestaat, maar zodra er een visueel aspect of een narratief gekoppeld is aan de lesstof blijkt dat deze stof beter onthouden wordt.

Leerzaam 

Met de Spelen is Leren-campagne onderstreept Asmodee het feit dat het spelen van spelletjes niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam is.

Er is een speciale pagina ingericht door Asmodee waar meer informatie is te vinden over deze speciale selectie Spelen is Leren-spellen.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Asmodee The Netherlands