Onlangs stelde taalkundige Janet van Hell voor om kinderen al vanaf de kleutergroepen Engels te geven. De lessen moesten dan bij voorkeur door een 'native speaker' worden gegeven, dus door iemand voor wie Engels de moedertaal is.

Tine Stegenga-Burgers, projectleider Kenniscentrum TalenT (Vroeg Vreemde Talenonderwijs) van de Christelijke Hogeschool Ede, vindt het een mooi initiatief, zo laat ze vandaag weten in dagblad Trouw, maar Stegenga-Burgers vindt ook dat de lessen best door eigen (kleuter-)leerkracht gegeven kunnen worden.

Volgens Stegenga-Burgers zullen kinderen nooit meer steenkolenengels spreken, doordat ze op TV, internet en via muziek al veel met de taal in aanraking komen. Ze kunnen zelfs aan het accent horen waar een 'native speaker' vandaan komt.

De leerkracht kan het aanleren van het Engels best zelf doen. Stegenga-Burgers: '...die [de leerkracht, red.] maakt van leren een feest, die is creatief, bedenkt projecten, gebruikt de taal door de dag heen op speciale momenten. Bij de eigen leerkracht voelt het kind zich veilig. De leerkracht weet wat bij de kinderleeftijd past'.

© Nationale Onderwijsgids