OBS De Startbaan uit Soesterberg wint challenge 'Fietsen is FUN'

Basisschool De Startbaan in Soesterberg heeft de challenge gewonnen van Fietsen is FUN!, een van de fietsstimuleringsprogramma’s in de provincie Utrecht. De kinderen maakten een creatieve opdracht en fietsten tijdens de actieweek in april zoveel mogelijk minuten. Dat meldt de provincie Utrecht.

De provincie Utrecht wil graag dat de inwoners, en met name kinderen, meer gaan fietsen en het nog leuker gaan vinden. Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit van de provincie legt uit: “Doel is dat in 2023, 50 procent van de ritten onder de 15 kilometer op de fiets plaatsvinden. Om dat te bereiken is het belangrijk dat ook meer kinderen kunnen, gaan en blijven fietsen. Bij fietsen geldt: jong geleerd is oud gedaan. Investeren in fietsende kinderen rendeert een leven lang.”

ANWB Streetwise 

Ook ANWB onderstreept het belang van veel fietsen. Sébastiaan Laarman, manager van ANWB Maatschappelijke Projecten: “We wilden hier graag aan meewerken en ontwikkelden speciaal hiervoor het programma Fietsen is FUN! Met ANWB Streetwise hebben wij al meer dan 15 jaar ervaring met het geven van verkeersles op basisscholen. En helaas is voor veel kinderen in Nederland een eigen fiets, door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend. Via ANWB Kinderfietsenplan kunnen deze kinderen alsnog een fiets krijgen. Het was dus een logische samenwerking.”

Challenge 

Het programma Fietsen is FUN! bestaat uit drie onderdelen: kinderen uit de groepen 6,7 en 8 kregen twee keer fietsles op school op een uitdagend parcours. Zo ontwikkelen ze de juiste fietsvaardigheden om veilig deel te nemen aan het verkeer. Daarnaast ontvingen meer dan 30 kinderen via ANWB Kinderfietsenplan een fiets. Het programma werd afgesloten met de challenge: de deelnemende kinderen hebben een week lang zoveel mogelijk gefietst en in de klas een creatieve opdracht gemaakt. De kinderen van De Startbaan hebben dit het best uitgevoerd en kunnen gaan genieten van de prijs: een toffe theatervoorstelling over verkeer op hun school. In totaal deden ruim 650 kinderen op twaalf scholen uit de groepen 6,7 en 8 verspreid over de provincie Utrecht mee aan Fietsen is FUN!

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Arnaud Roelofsz