Rijswijks fietsverkeersexamen vanaf vandaag van start

Voor 415 Rijswijkse basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 staat maandag 4 en dinsdag 5 april 2022 in het teken van het afleggen van het fietsverkeersexamen. Zo doen zij meer ervaring op in het verkeer. Wethouder Besteman (onderwijs en welzijn) gaf vandaag het startsein voor de eerste dag van het fietsverkeersexamen in Rijswijk, waaraan dit jaar voor het eerst ook leerlingen uit het speciaal basisonderwijs meedoen. Dat meldt de gemeente Rijswijk. 

Het fietsverkeersexamen in Rijswijk wordt jaarlijks door de gemeente Rijswijk georganiseerd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en Haaglanden Beweegt. Alle leerlingen gaan van start met een goedgekeurde fiets. Zij leggen op de fiets een parcours af door Rijswijk. Langs de route bekijken vrijwilligers of de leerlingen zich aan de verkeersregels houden.

Verkeersveiligheid 

Op maandag 4 april doen 204 leerlingen van de basisscholen De Petrusschool, CBS Melodie, De Akker, KC Buitenrijck, De Piramide, Het Kristal en De Voorde mee aan het fietsverkeersexamen. Wethouder Johanna Besteman (onderwijs): "Veel leerlingen gaan volgend jaar of het jaar daarop op de fiets naar de middelbare school. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat we op de basisschool aandacht besteden aan verkeersveiligheid. Dat betekent ook dat kinderen deze inzichten in praktijk kunnen toepassen, zoals in het fietsverkeersexamen. En zo op tijd voldoende ervaring opdoen over hoe je veilig kunt fietsen in het verkeer".  

Voor speciaal basisonderwijs de eerste keer 

Maandag doet ook basisschool de Voorde mee aan het fietsverkeersexamen. Dit is de eerste keer dat leerlingen van het speciaal basisonderwijs het fietsverkeersexamen afleggen. De kinderen hebben van te voren een aantal keren de route gereden onder begeleiding. "In Rijswijk moet iedereen die dat wil mee kunnen doen. Jong en oud, met of zonder beperking. Daarom werkt gemeente Rijswijk aan een inclusieve samenleving. Ik ben enorm verheugd dat we daarin steeds meer stappen maken, zoals het organiseren van het fietsverkeersexamen voor Rijswijkse leerlingen in het speciaal basisonderwijs", aldus wethouder Besteman. 

Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs 

Op dinsdag 5 april leggen 211 leerlingen van de basisscholen ’t Prisma, OBS Nicolaas Beets, Mariaschool, Kronenburgh en G. Bomansschool het fietsverkeersexamen af vanaf de Rijswijkse Schouwburg aan de Generaal Spoorlaan. Ook enkele Rijswijkse Kinderrechtenambassadeurs (KRA), die zelf in groep 7 of 8 zitten, leggen het fietsverkeersexamen af. Ook onder de KRA’s is verkeersveiligheid een veelbesproken onderwerp. Zij onderstrepen het belang van het fietsverkeersexamen. "Het is belangrijk dat we de verkeersregels weten en leren we hoe we veilig kunnen fietsen op straat", aldus KRA’s Yosha en Jesse.

Door: Natinale Onderwijsgids