Lange schoolvakanties zijn slecht voor de onderwijsresultaten van vooral kwetsbare leerlingen. De zomervakantie remt met name de taalontwikkeling van sommige basisschoolkinderen. (Bron: Universiteit Twente , 2009). De PO-raad (de branche-organisatie voor het primair onderwijs) adviseerde zelfs om de vakantieweken te spreiden over het jaar, met een kortere zomervakantie en meer weken vrij in de rest van het jaar.

De landelijke ouderorganisatie voor het christelijk onderwijs OUDERS & COO kiest voor een praktische inslag en komt met een nieuwe folder voor ouders ‘Tien tips voor leuk leren in de zomervakantie (basisonderwijs)'. De folder is gratis te downloaden op de website van OUDERS & COO, www.ouders.net.

Elk jaar melden zich bij OUDERS & COO ouders, die vragen om tips voor thuis om samen te leren met je kind, ook in de vakanties. Bijvoorbeeld wanneer hun kind moeite heeft met taal of met rekenen. Maar ook ouders van kinderen die het heerlijk vinden om leerstof van school thuis te oefenen, of van kinderen die niet zoveel zelfvertrouwen hebben als het om leren gaat.

OUDERS & COO geeft in de tien tips voorbeelden van materialen en websites om basisschoolkinderen thuis te laten leren. Voorop staat dat leren wel leuk moet blijven. Vakantie is er in de eerste plaats om uit te rusten. En bovendien moeten ouders nooit in de rol van juf of meester gaan zitten: overleg altijd met school op welke manier thuis leren het meest leuk en zinvol is.

OUDERS & COO doet een oproep aan ouders om tips en ideeën voor leuk leren in de zomervakantie te melden via info@ouders.net.